Frequently Asked Questions

Wat zijn de verschillen tussen Split-Online en Ina-online?

Ten eerste is de functionaliteit van SO veel groter dan die van INA. Zo kunt u: - een vermogensopstelling en verdeling maken - kostenverdeling van de kinderen bij co-ouderschap inzichtelijk maken - geeft SO een overzicht van Bruto – Netto na de scheiding - Kent SO een geïntegreerde behoefteberekening en jusvergelijking.

Jusvergelijking

INA houdt geen rekening met de door de werkgever af te dragen ZVW-premie. Deze wordt wel meegenomen in het inkomen, maar wordt niet meer afgetrokken. In 2010 zat deze nog in het draagkrachtloos inkomen (124d), maar sinds 2011 niet meer. Split neemt de ZVW-prmie uiteraard wel als kosten mee. INA is dus niet correct op dit punt.

Draagkrachtvergelijking

INA gebruikt voor een draagkrachtvergelijking de draagkracht tbv partneralimentatie (60%) bij de alimentatiegerechtigde en de draagkracht tbv kinderalimentatie (70%) bij de alimentatieplichtige. Split rekent uiteraard met de draagkracht die hoort bij kinderalimentatie voor beiden.

Winst uit onderneming

Wanneer de zelfstandigen aftrek hoger is dan de winst, dan rekent INA met een negatief belastbare winst. Sinds 2010 kan de zelfstandigen aftrek echter niet meer bedragen dan de winst. Bij Split wordt de belastbare winst op nihil gezet (dat is correct).

Buijs-methode

Er kan een verschil ontstaan bij de brutering van de partneralimentatie. Oorzaak is gelegen in het feit dat INA de aftrekpost voor kinderen niet goed meeneemt. Dit verschil wordt zichtbaar wanneer je net rond de grens van de 3e en 4e schijf zit.

Ten tweede werkt SO veel gebruikersvriendelijker en sneller dan INA en is de print veel prettiger om te lezen en daarmee uit te leggen. En als derde zijn de fiscale regelgeving en de tremanormen in SO wel goed doorgevoerd. In de menubalk onder nieuws vindt u onze nieuwsbrieven. Eén daarvan is gewijd aan de verschillen tussen SO en INA. Het spreekt voor zich dat SO altijd up to date is en wijzigingen in fiscale wetgeving en tremanormen z.s.m. verwerkt.

Waarom krijgt de vrouw geen aftrek wegens bijdrage in de kosten van levensonderhoud?

Voor de vrouw is geen aftrek berekend omdat de vrouw een draagkracht heeft wat lager is dan het minimum bedrag van € 136 per maand om voor deze aftrek in aanmerking te komen.

Is er een mogelijkheid om de vermogensverdeling als Word document te krijgen als je gaat printen?

Binnen Split-Online is het niet mogelijk om een Microsoft Word document te genereren. Het is ons nog niet gelukt om de rapporten goed te kunnen aanbieden zodat hij werkt in elke versie van Word.

Wij bieden een niet beveiligd PDF document aan. Dit kunt u met de juiste software zelf bewerken.

Er zijn een aantal mogelijkheden om de documenten zelf om te zetten naar een Word document. Er zijn vele online converters beschikbaar. Een die wij vrij goed vinden werken is: http://www.convertpdftodoc.com/ natuurlijk kunt u het ook omzetten bij acrobat, maar daar heeft u een abonnement voor nodig: https://www.acrobat.com/exportpdf/en/convert-pdf-to-word.html

Een andere optie is gebruik maken van OpenOffice met een pdf import plugin.

Wij kijken nog naar de mogelijkheden om de rapporten in een ander formaat aan te bieden. Mocht u ideeën hebben hoe wij het document in PDF aan kunnen bieden zodat het voor u beter bruikbaar is, dan horen wij het graag.

Wanneer je op de site van de belastingdienst de proefberekening maak voor toeslagen en je vult de inkomsten per maand in telt het programma die bedragen bij elkaar op plus vakantietoeslag etc. en dat is dan het toetsingsinkomen split online betrekt in de berekening van het toetsingsinkomen ook de woning waardoor het inkomen lager uitvalt en er recht op toeslagen ontstaat klopt dit wel?

Het toetsingsinkomen is het verzamelinkomen en daarin hoort ook een auto van de zaak, hypotheekrente aftrek etc. De proefberekeningen van de belastingdienst zijn niet erg nauwkeurig. Wanneer je het echte toeslagenprogramma gebruikt van de belastingdienst, zul je zien dat de bedragen exact gelijk zijn.

Komt er ook een off-line variant van Split-Online zodat je zonder internet verbinding een berekening kan maken?

Split-Online is een online pakket. Wij zullen geen versie gaan uitleveren die zonder internet verbinding te gebruiken is. Split-Online is te gebruiken op elke computer, tablet of telefoon. Er hoeft niks voor geïnstalleerd te worden, alle updates worden gedaan op onze server. Alle dossiers staan veilig op de server en er wordt door ons een back-up van gemaakt. Deze functionaliteit kunnen wij niet bieden met een off-line variant. 

Wij vroegen ons af waar kunnen we noteren wanneer een Alimentatieplichtige kinderen heeft uit een vorige relatie en waar kinderalimentatie voor betaald wordt?

De kinderen uit de vorige relatie kunnen worden ingegeven bij Personalia.
In het grijze blok achter het kind, kun je aangeven dat het kind niet mee moet doen in de behoeftebepaling.
Vervolgens kun je bij de inschrijving aangeven dat het kind uitwonend is.
 
In het alimentatieschema kun je de bedragen die aan de kinderen uit de vorige relatie worden betaald kwijt.Deze komen dan op de correcte wijze in de draagkrachtberekening.

Nu kunnen de kosten kinderopvang ten laste van de draagkracht van de moeder komen maar ik zie niet waar de toeslag kinderopvang dan terecht komt terwijl ze die nu samen wel hebben.

De kinderopvangtoeslag wordt niet berekend in Split-online. De betrokkenen weten (meestal) zelf hoeveel toeslag ze ontvangen. Het is inderdaad wel de bedoeling dat de kosten kinderopvan -/- de kinderopvangtoeslag wordt opgegeven.
We hebben de kinderopvangtoeslag (nog) niet toegevoegd, omdat het een toeslag betreft die veelal van korte duur is en zeer veranderlijk is.

Partneralimentatie

Waarom is de brutering van partneralimentatie niet gelijk aan het schijven tarief?

Bij de berekening van netto naar bruto wordt met meer rekening gehouden dan alleen het schijventarief. PAL heeft eveneens invloed op de hoogte van de algemene heffingskorting en de afdracht van zvw-premie. Bij de netto-bruto berekening deze effecten ook meegenomen. De zvw-premie bedraagt 5,7%, de afname van de algemene heffingskorting bij de ontvanger ongeveer 5%. De totale belastingdruk bij de ontvanger bedraagt in de meeste gevallen dus ongeveer 50%.

 

Hoe ga ik om met de 30% regeling?

70% invullen bij #41 en 30% netto bij #119a.

Vermogensopstelling

In het vermogensoverzicht komen bij Prive vermogens de termen "recompense" en "reprise" voor. Wat is de betekenis van deze begrippen en wat zijn de gevolgen als het hokje wordt aangevinkt?

Wanneer iemand privé-vermogen heeft besteed aan gemeenschapsschulden, dan heeft diegene een vordering op het gemeenschappelijk vermogen. Voorbeeld is de erfenis/schenking die is besteed aan een woning. Wanneer reprise wordt aangevinkt, onstaat er voor die post bij de passiva van het gezamenlijk vermogen ontstaat.
 
De récompense is precies andersom. Iemand heeft gemeenschapsvermogen aangewend voor privé-doeleinden. De gemeenschap heeft dan een vordering op het privë-vermogen van diegene. Door het aanvinken van de récompense ontstaat bij de gezamenlijke aciva een vordering.


Wat wordt bedoeld met "verrekenen" van prive bezittingen/schulden?

In geval van huwelijkse voorwaarden kan er sprake zijn van verrekeningen. Wanneer op iemands naam een bankrekening staat die is ontstaan met overgespaard inkomen dat volgens de huwelijkse voorwaarden verdeeld had moeten worden, dan zal een deel van die bankrekening verrekend dienen te worden. Wanneer het te verrekenen bedrag wordt ingevuld, ontstaat onderin het scherm (samenvatting) een verrekenvordering/schuld.

Waar kan ik een WW inkomenen het beste opvoeren, zodat alle inhoudingen correct worden weergegeven.

De ww-uitkering dient  te worden ingevuld bij TN43. Vakantiegeld en ZW-premie worden correct berekend. Wanneer er verder geen inkomsten uit arbeid zijn, dan dien je de arbeidskorting uit te vinken (Split berekent nog arbeidskorting over de door werkgever betaald ZVW-premie).

Eigen woning

De helft van de hypotheekrenteaftrek is aftrekbaar in box 1, de rest valt in box 3. Er staat dat ik dat al had kunnen invullen onder nr. 83, maar hoe doe ik dat?

Achter TN83 staat een specificatie-icoon. Als je daar op klikt, kun je hypotheken toevoegen en bij deze hypotheek aangeven of het Box 1 of 3 moet zijn.

Waarom staat er bij tn123 - Hypotheekrente Box I (Feitelijk betaald door Alimentatieplichtige)?

In het besteedbaar inkomen zit bij tn79 een fictieve PAL, dus inder de streep meten we deze in mindering brengen, dat doen we bij tn123. 

Bij de berekening kom ik op een alimentatie die  beiden te hoog vinden. Er is een ander bedrag overeengekomen.
Ik begrijp dat ik in de berekening van de DAP, DAG, VKK en JUS de berekening moet laten staan. Dat is de norm waarvan afgeweken kan worden.
 
Maar waar kan ik voor de bruto/netto berekening deze afwijkende alimenatie kwijt?

Wanneer je de alimentatie handmatig wilt ingeven zodat deze goed wordt meegenomen in de schermen NAP/NAG dan kun je dat doen bij het scherm JUS. Je kunt in het invulvak (naast het rekenmachientjes) zelf het gewenste bedrag typen.
Wanneer je vervolgens de alimentatie volgens de jus-vergelijking aanvinkt, neemt SO dat bedrag over in de Bruto-Netto berekening.

Vervoer

Waar kan ik een auto van de zaak ( bijtelling ) invoeren?

De auto van de zaak kan worden ingevuld bij het toetsinginkomen toeslagen. Deze vindt u door in de roze menubalk op de naam te staan en de 3e mogelijkheid te kiezen. De bijtelling van de auto heeft invloed op het verzamelinkomen (= toetsingsinkomen voor toeslagen / kindgebonden budget), vandaar dat u deze hier terugvindt. Behoudens de invloed op de toeslagen, heeft de bijtelling van de auto verder geen invloed op de draagkracht.

Hoe ga ik om met netto reiskostenvergoeding?

Tegenover een reiskostenvergoeding staan ook reiskosten. Vaak zijn de werkelijke reiskosten zelfs hoger dan de reiskostenvergoeding. Reden om de reiskostenvergoeding niet als inkomen te zien. De reiskostenvergoeding wordt dus niet meegenomen in de berekening.

Ik zie geen mogelijkheid om bij een draakrachtberekening het inkomen van de nieuwe partner in te voeren. Klopt dat?

Het is correct dat er geen speciale mogelijkheden zijn om het inkomen van een nieuwe partner mee te nemen in een draagkrachtberekening. Wel is het mogelijk om het inkomen van de nieuwe partner mee te nemen als netto inkomen bij TN119, zodat met dat inkomen wel rekening kan worden gehouden in de draagkracht. Wanneer het netto inkomen van de nieuwe partner eerst berekend moet worden, dan zal dat dienen te gebeuren met een nieuwe extra berekening.
Wanneer de nieuwe partner niet financieel verantwoordelijk is voor de kinderen, dan wordt t.a.v. de nieuwe partner verondersteld dat deze de helft van de woonlasten draagt, en telt het inkomen verder niet mee.
 
Alimentatieberekeningen voor samengestelde gezinnen is complex. Bij Split-Online wordt momenteel onderzocht of er methode is te maken om de verplichtingen van ouders, stiefouders richting kinderen en stiefkinderen inzichtelijk te maken.

Zoveel aandacht als er voor het kindgebonden budget is, zo weinig komt de kinderbijslag in de berekeningen terug. Kunnen jullie mij aangeven hoe ik dit aan mijn clienten moet toelichten?

Vanuit het NIBUD/CBS onderzoek volgde dat de kosten kinderen een bepaald % van het besteedbaar inkomen zijn (17, 26, 33 en 40%, voor respectievelijk 1,2,3 of 4 kinderen) van gezinsinkomen inclusief kinderbijslag.
Omdat de kbs nogal verschilde afhankelijk van leeftijd en aantal kinderen zijn er tabellen gemaakt voor het eigen aandeel van de ouders in de kosten kinderen. De tabellen zijn dus de kosten kinderen na aftrek van de kbs. Omdat de kbs in de tabellen is verwerkt (de werkelijke kosten van de kinderen zijn dus de tabelbedragen + kbs) komt de kbs in berekeningen verder niet meer voor. Van de kbs wordt verondersteld dat deze 1 op 1 wordt besteed aan de kinderen.
Omdat kbs hoger wordt naarmate kinderen ouder worden, wordt de eigen bijdrage van de ouders steeds lager. De totaal kosten zijn immers een vast % x (inkomen + kbs).
 
Hopelijk helpt deze informatie.
Wilt u meer weten, leest u dan ook het rapport kosten kinderen. Te vinden op rechtspraak.nl.
http://www.rechtspraak.nl/Procedures/Landelijke-regelingen/sector-familie-en-jeugdrecht/Documents/rapportkostenkknsept2006.pdf

Kinderbijslag in Bruto Netto:

In Bruto Netto kunt u indien gewenst de Kinderbijslag wel meenemen door het vinkje aan te zetten:
<Schermafbeelding 2014-02-12 om 16.23.34>

Het vinkje staat standaard uit. In principe wordt een alimentatieberekening gemaakt zonder rekening te houden met kinderbijslag. In Split-Online is de optie kinderbijslag gemaakt in NAP/NAG om betrokkenen hun echte cash-flow te laten zien.

Het vinkje standaard aan zou tot veel verwarring leiden (zeker in geval van een jus-vergelijking – die klopt dan niet meer).

Bestaat er zo iets als een overzicht welke kosten in de NIBUD tabel zijn verwerkt voor de kosten kinderen?

In principe zijn alle kosten daaronder begrepen, tenzij uitzonderlijk (topsport, lichamelijke beperking). Oppaskosten worden tegenwoordig nog apart bij de behoefte opgeteld.
Oftewel voeding en verzorging, school, sport, kleding, vrije tijd. Bij het bepalen van de kosten is zelfs de afschrijving van huishoudelijke apparatuur voor een deel toegerekend aan de kinderen. Je mag er dus wel van uitgaan dat alles erin zit.. Dus ook de bezinekosten wanneer een ouder rijbeurt heeft voor een uitwedstrijd...

De print / PDF kan niet worden opgeslagen. De diskette is uitgegrijsd, wat nu?

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de instellingen van haar Acrobat Reader. Waarschijnlijk heeft systeembeheer dit uitgezet.

Wat u zou kunnen proberen:
- Toetscombinatie voor opslaan proberen terwijl de print open staat: Drukken op <ctrl> + S 
- Het Acrobat Reader menu openen: <escape> indrukken. Misschien staat daar de diskette wel aan.
- Via IE proberen het dossier op te slaan: <alt> indrukken, dan zal het menu van IE verschijnen, hier kiezen voor "opslaan als.."
- Chrome of Firefox proberen.


Bijstandsnorm alleenstaande

Een rechter zal deze norm in zeer uitzonderlijke situaties gebruiken wanneer hij/zij vindt dat er een correctie moet plaatsvinden op grond van redelijkheid. In principe wordt altijd de bijstandsnorm alleenstaand gehanteerd.
Dit is ook terecht, want voordat de PAL wordt bepaald, wordt bij TN141 eerst de onderhoudsverplichting van het kind volledig van de draagkracht tbv PAL afgetrokken. Met de kinderkosten is dus volledig rekening gehouden, zodat dit niet meer (op bijstandsniveau) in het draagkrachtloos inkomen hoeft te gebeuren.

Waar in te vullen?

PGB

Als inkomsten uit overige werkzaamheden. Dit t.a.v. de arbeidskorting en eventuele inkomensafhankelijke combinatiekorting. TN76 derhalve.

ORT

De ORT kan het beste opgeteld worden bij het inkomen en worden ingevuld bij TN 41.
Indien de ORT miet meetelt voor het vakantiegeld (meestal wel), dan kan het ook bij overwerk ingevuld worden. (tn46)

Bij wisselende ORT kan het beste een gemiddelde van een aantal maanden worden genomen.
Wij adviseren om dan bij de optelling van het inkomen een opmerking toe te voegen en daar de verklaring van het bedrag uit te leggen.  

Spaarhypotheek

In het Financieel Jaaroverzicht van de bank staat:
Spaarhypotheek
Saldo 01-01-2014 € 260.000
Saldo 31-12-2014 € 260.000
Door u betaalde rente in 2014: 13.260,-
Spaarrekening
Saldo 01-01-2014 € 10.055,42
Saldo 31-12-2014 € 13.115,99
Is er dan sprake van aflossing?
En hoe kan ik aan de hand van bovenstaande gegevens de aflossing bepalen?

Het rentepercentage bedraagt: € 13.260 / € 260.000 x 100% = 5,1%
Over de spaarrekening wordt dezelfde rente vergoed als de hypotheekrente.
Het spaarsaldo was: € 10.055.
Rente hierover bedraagt: 5,1% x € 10.055 = € 513.
Totale mutatie bedraagt € 13.116 -/- €10.055 = € 3.061;
hiervan is € 513 rente en dus de inleg € 3.061 - € 513 = € 2.548.

Bijstandsuitkering

Een bijstandsuitkering hoef je niet in te vullen. Met een bijstandsuitkering heb je geen draagkracht.

Bestaat er zo iets als een overzicht welke kosten in de NIBUD tabel zijn verwerkt voor de kosten kinderen?

In principe zijn alle kosten daaronder begrepen, tenzij uitzonderlijk (topsport, lichamelijke beperking). Oppaskosten worden tegenwoordig nog apart bij de behoefte opgeteld.
Oftewel voeding en verzorging, school, sport, kleding, vrije tijd. Bij het bepalen van de kosten is zelfs de afschrijving van huishoudelijke apparatuur voor een deel toegerekend aan de kinderen. Je mag er dus wel van uitgaan dat alles erin zit.. Dus ook de bezinekosten wanneer een ouder rijbeurt heeft voor een uitwedstrijd...
 
Rapport kosten kinderen bijgevoegd. Geeft iets meer inzicht.

SV Loon

Via Split krijg je het SV-loon door. Zit hier het vakantiegeld al bij in?

Ja, daar zit het hele belastbare loon in (dus inclusief 13e maand, EJU, vakantiegeld, overwerk, bonussen).

Samengestelde gezinnen

Is het ook mogelijk om in een berekening samenloop aan te geven welke omgangsregeling er is tussen de onderhoudsplichtige ouder en zijn andere kinderen?

Het is inderdaad niet mogelijk om de zorgregeling toe te voegen voor de andere kinderen. Dit is ook niet van belang. De AP/AG dragen een deel van de kosten van de andere kinderen. De verdeling tussen zorgkorting en alimentatie is in dit geval niet van belang. Voor de verdeling van de draagkracht dienen de totale kosten mee te wegen.

Overschot naar kinderen

Je zult ook wel eens een berekening maken waarbij er een overschot aan draagkracht ontstaat voor het Andere Kind terwijl er een tekort aan draagkracht is voor het kind. In dat geval kun je het vinkje zetten en wordt in het scherm KINDEREN het overschot van het Andere Kind opgeteld bij de draagkracht voor het kind. In veel uitspraken zie je dit de rechter ook toepassen.