ABONNEER NU!

EN KRIJG TOEGANG TOT VAKKENNIS


Probeer de eerste maand GRATIS
Daarna slechts € 230 per jaar (excl. btw)
Huidige filter(s):

Rechtbank Noord-Holland 06-03-2025, ECLI:NL:RBNHO:2025:2645


Datum publicatie20-03-2025
Zaaknummer15/360375 FT RK 24/916
ProcedureRekestprocedure
ZittingsplaatsHaarlem
RechtsgebiedenCiviel recht; Insolventierecht
TrefwoordenOverig;
Familievermogensrecht
Wetsverwijzingen

Inhoudsindicatie Rechtspraak.nl

ontvankelijkheid, regresrecht ex-partner, eerdere ingangsdatum start MT en beslag

Volledige uitspraak


VONNIS TOELATING WSNP

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

zittingsplaats: Alkmaar

afdeling: Handel, Kanton en Insolventie

zaaknummer: 15/360375 FT RK 24/916

naam rechter: mr. J. van der Kluit

insolventienummer: R.15/25/41

uitspraakdatum: 06 maart 2025

in de zaak van: [schuldenares] (hierna: schuldenares)
geboren op: [geboortedatum] 1962 te [plaats 1]
wonende te: [plaats 2]

schuldhulpverlener: gemeente [gemeente].

1Samenvatting

Schuldenares heeft de rechtbank verzocht om toegelaten te worden tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp). De rechtbank moet beoordelen of schuldenares voldoet aan de wettelijke eisen die daarvoor gelden. Daarnaast moet de rechtbank (ambtshalve) beoordelen of er aanleiding is om een eerdere ingangsdatum van de wsnp te bepalen.

2Beslissing van de rechtbank

De rechtbank laat schuldenares met ingang van 6 maart 2025 toe tot de wsnp. De termijn van de wsnp is gaan lopen vanaf 8 november 2024 en eindigt 18 maanden later op 8 mei 2026.

3Gevolgen voor schuldenaar

  • Schuldenares moet zich gedurende de komende maanden houden aan de verplichtingen van de wsnp. In het eerder toegestuurde stappenplan bij de oproepbrief staat wat die verplichtingen zijn.

  • Zo lang de wsnp duurt, mogen schuldeisers geen betaling eisen voor de al bestaande schulden.

  • Als schuldenares zich aan alle verplichtingen heeft gehouden, komt zij in aanmerking voor de schone lei. Als schuldenares zich niet aan de verplichtingen houdt, kan de wsnp (eerder) worden beëindigd zonder schone lei. Schuldeisers kunnen schuldenares dan weer tot betaling dwingen.

4Redenen voor deze beslissing

  • De rechtbank verklaart een verzoek van een schuldenaar om toegelaten te worden tot de wsnp niet-ontvankelijk, als er voorafgaand aan het toelatingsverzoek geen minnelijk traject heeft plaats gevonden. De rechtbank kan schuldenaar toch ontvankelijk verklaren in zijn verzoek als aannemelijk is dat het voor een schuldenaar onmogelijk is om een regeling te treffen met zijn schuldeisers omdat hij onvoldoende aflossingsmogelijkheden heeft of andere omstandigheden het onmogelijk maken om een aanbod te doen. In dat geval hoeft schuldenaar niet eerst te hebben geprobeerd tot een regeling met zijn schuldeisers te komen.

  • Schuldenares heeft één schuldeiser. Dit betreft een hypotheekschuld met betrekking tot een woning die schuldenares indertijd, met haar inmiddels ex-partner, heeft gekocht en waarvoor zij beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn. In verband met zijn mogelijk (toekomstige) regresrecht op schuldenares, heeft schuldenares geen aanbod tot een schuldregeling gedaan aan de hypotheekbank. Schuldenares zou haar ex-partner kunnen betrekken in een minnelijke schuldregeling. Zij zou hem kunnen voorstellen afstand te doen van een eventueel regresrecht. Ook zou zij in het minnelijk aanbod een schatting kunnen maken van de waarde van de regresvordering waarvan onzeker is of, en in welke mate deze zal ontstaan, afhankelijk van in hoeverre aannemelijk is dat de ex-partner in staat zal zijn de hypotheekschuld te voldoen voor meer dan het gedeelte dat hem aangaat. Maar schuldenares heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat haar ex-partner spoorloos is en dat het haar niet is gelukt om met hem in contact te komen. Het is daardoor voor schuldenares onmogelijk om afspraken te maken met haar ex-partner over de regresvordering of om die op waarde te schatten. De rechtbank acht het daarom aannemelijk dat het voor schuldenares niet mogelijk is geweest om een aanbod te doen aan haar schuldeiser. De rechtbank is dan ook van oordeel dat schuldenares toch ontvankelijk is in haar verzoek.

  • De rechtbank stelt vast dat schuldenares voldoet aan de toelatingseisen.

  • Gelet op het arrest van de Hoge Raad van 20 december 2024 1 zal de rechtbank (ambtshalve) onderzoeken of er aanleiding bestaat om een eerder aanvangsmoment van de termijn van de wsnp te bepalen dan het moment waarop de wsnp met dit vonnis wordt toegepast.

  • Schuldenares is op 8 november 2024 toegelaten tot het schuldhulpverleningstraject. Vanaf dat moment is het minnelijk voortraject gestart. Er lag toen beslag op het inkomen van schuldenares. Daardoor heeft schuldenares gedurende het gehele minnelijke voortraject afgelost op haar schuld aan de hypotheekbank. De rechtbank zal daarom het aanvangsmoment van de termijn van de schuldsaneringsregeling vaststellen op 8 november 2024, omdat zij vanaf die datum in het minnelijk traject is gaan aflossen op haar schuld.

  • De termijn van de wsnp duurt 18 maanden te rekenen vanaf 8 november 2024 en eindigt dus op 8 mei 2026.

5Stukken waarop dit vonnis is gebaseerd

  • Het verzoekschrift met bijlagen dat door schuldenares is ingediend.

  • De aantekeningen van de zitting die op 25 februari 2025 plaatsvond. Op deze zitting zijn schuldenares en mevr. [betrokkene] van gemeente [gemeente] (schuldhulpverlener) verschenen.

6Andere gevolgen van dit vonnis

  • De rechtbank benoemt tot rechter-commissaris: mr. M.P. de Valk

  • De rechtbank benoemt tot bewindvoerder:

[bewindvoerder]

 De bewindvoerder mag een voorschot op het salaris nemen volgens het Besluit salaris bewindvoerder. Dit kan alleen:

- zolang de schuldsaneringsregeling loopt en

- als er genoeg geld op de boedelrekening staat.

 De bewindvoerder ontvangt de komende maanden de post van schuldenares en mag deze inzien.

7Mogelijkheden om dit vonnis aan te vechten

Dit vonnis kan, voor zover het de beslissing over de eerdere ingangsdatum van de looptijd van de wsnp betreft, binnen acht dagen na de uitspraakdatum worden aangevochten bij het gerechtshof Amsterdam. Dit kan alleen met behulp van een advocaat.

De griffier De rechter

1

ECLI:NL:HR:2024:1913

meer blogs >> podcasts >>

BLOGS en PODCASTS

Vaststelling vaderschap van een overleden man: kan daar verweer tegen worden gevoerd?
Mr. dr. Myriam Lückers, 05-11-2024
De weduwe wordt niet aangemerkt als belanghebbende bij een verzoek gerechtelijke vaststelling vaderschap van haar overleden man, aldus HR 4 oktober 2024. Is verweer in een dergelijke zaak dan niet mogelijk?
Kun je in kort geding een voorschot op de verdeling vragen?
Mr. Nicole Cremers, 04-06-2024
Wat als het gezamenlijk spaargeld van partijen na een echtscheiding slechts voor één partij ter beschikking staat? In dit artikel wordt ingegaan op de vraag of je in kort geding een voorschot op de verdeling kunt vragen.
Podcastgesprek: Alternatieve geschillenbeslechting in het familierecht
Mr. Janneke Mulder en Mr. Marjolijn Schram, 10-10-2023
Janneke Mulder en Marjolijn Schram, beiden familierechtadvocaat en scheidingsmediator, gaan in op de rol van de parenting coordinator en van de gezinsadvocaat.
Kun je Haviltex contractueel uitsluiten?
Mr. Hugo Boom, 26-09-2023
Kun je de Haviltex-maatstaf voor de uitleg van contractsbepalingen wegcontracteren? Wat kan hierover worden afgeleid uit de uitspraak HR 25 augustus 2023? De auteur gaat uitvoerig in op deze vragen.
Podcastgesprek: Het perspectiefbesluit in de jeugdbescherming
Mr. Laura Goei en Mr. Hanneke Moons, 25-04-2023
Hoofdredacteur Hanneke Moons ging over diverse aspecten van het perspectiefbesluit in gesprek met jeugdbeschermingsjurist Laura Goei, bij uitstek deskundig in deze materie. Wat is de visie van Laura hierop?
Een bijzondere uitspraak
Mr. Hedy Bollen, 25-04-2023
De Hoge Raad overwoog in zijn uitspraak van 31 maart jl. dat de rechter in kort geding een veroordeling tot verkoop en levering van een gezamenlijke woning kan uitspreken. Hedy Bollen gaat hier uitvoerig op in.
Podcastgesprek - Vermoeden van financieel ouderenmisbruik - wat nu?
Mr. Sander Baetens en Mr. Martine Stut, 11-04-2023
Na overlijden van een erflater rijst soms het vermoeden dat er geld is verdwenen. Wat kun je als advocaat dan ondernemen? Erfrechtadvocaten Sander Baetens en Martine Stut gaan uitvoerig in op deze vraag.
Recht doen aan kinderen en ouders?
Mr. drs. Ingrid Vledder en Mr. drs. Ariane Hendriks, 14-02-2023
Op 2 februari werd het langverwachte rapport 'Recht doen aan kinderen en ouders' gepresenteerd. In deze blog beschouwen de auteurs de uitkomst met een kritische blik.
Podcastgesprek: Uitspraken 2022 - dé keuze van de hoofdredactie (1)
Mr. Rob van Coolwijk en Mr. André van Oosten en Mr. Hanneke Moons, 06-12-2022
De drie hoofdredacteuren van de Kennisbank Familierecht gingen met elkaar om tafel. In deze tweedelige Podcast bespreken zij twaalf interessante uitspraken uit 2022.
Podcastgesprek: Betere rechtsbescherming voor ouders bij een uithuisplaatsing
Mr. Laura Goei en Mr. Jolande ter Avest, 27-09-2022
Jeugdzorgjurist Laura Goei en familierechtadvocaat Jolande ter Avest geven hun visie op het recht op rechtsbijstand bij een uithuisplaatsing en op de rol van de daarbij betrokken professionals.
×
Ga nu naar Overzicht wetten - Ga naar wetsartikel:

Wetten, regelgeving en verdragen

Geen wetnummer opgegeven.

Wetten en regelgeving

Verdragen en uitvoeringswetten

Beschikbare Officiële bekendmakingen in de kennisbank:

Informatie

Wanneer er op een icoon is geklikt in een Artikel, dan kan hier extra informatie komen te staan.
Lexicon
BRONNEN